Η αξία και η ευελιξία της τρισδιάστατης εκτύπωσης είναι εν μέσω της τωρινής κρίσης πιο επίκαιρη από ποτέ, με τα δεκάδες σχέδια που κυκλοφορούν για εκτύπωση αντικειμένων και συσκευών ατομικής προστασίας ενάντια στον κορωνοϊό.
Όπως αναφέρουν πολλοί σε δεκάδες σχετικά άρθρα, η τρισδιάστατη εκτύπωση αποτελή την επόμενη βιομηχανική επανάσταση καθώς προσφέρει μια ολοένα και πιο αποδοτική διαδικασία παραγωγής τελειώς διαφορετική από τις παραδοσιακές διαταράσσοντας την κλασσική αλυσίδα διανομής επιτρέποντας την on demand τοπική παραγωγή προϊόντων και εξαρτημάτων, χωρίς ανάγκη για καλούπια, διατήρηση στοκ, μεταφορές προϊόντων.
Σε μικρότερη κλίμακα, με κάποιο από τα πιο εισαγωγικά μοντέλα, αποτελεί για πολλούς ένα εκπληκτικό δημιουργικό μέσο, ένα εργαλείο για κατασκευή εξαρτημάτων στο σπίτι ή τη μικρομεσαία επιχείρηση, ένα μικρής κλίμακας εργοστάσιο ανταλλακτικών που χωράει σε ένα γραφείο!
Είναι όμως κάτι τόσο απλό και ασφαλές? Τι θα πρέπει να έχει κατά νου ο καθένας πριν τυπώσει ένα τέτοιο εξάρτημα?
Ας δούμε πρώτα κάποιες από τις κατασκευές αυτές, μερικά επιστημονικά δεδομένα καθώς και κατευθυντήριες γραμμές για τη χρήση τους.
Αρχικά links από βιβλιοθήκες με ελεύθερα προς χρήση 3D αρχεία σχετικά με τον COVID-19: Thingiverse – Myminifactory – Cults3D – Open Source FB group
Αντίστοιχα με αυτά υπάρχουν πολλά ακόμα, όλα με βασικό πρόβλημα ότι τα περισσότερα είναι ερασιτεχνικά αρχεία χρηστών χωρίς κάποια επιστημονική κατάρτηση, μη πιστοποιημένα σχέδια και με αβέβαιο αποτέλεσμα. Aνάμεσα σε αυτά βρίσκονται και κάποια έξυπνα και προσεγμένα μοντέλα, πάντα όμως με δεδομένο πως είναι στην ευθύνη του χρήστη να χρησιμοποιήσει κάτι εκτυπωμένο αντί για το αντίστοιχο εμπορικό εξάρτημα.
Βλέπουμε πως το μεγαλύτερο ποσοστό ιδιοκατασκευών βασίζεται στην εκτύπωση μασκών από πλασικό και στην ενσωμάτωση κάποιου υλικού σα φίλτρου.
Το βασικό πρόβλημα αυτών των λύσεων είναι πως η εφαρμογή μιας τέτοιας μάσκας στο πρόσωπο δεν είναι απόλυτη άρα δεν προστατεύει καλά καθώς συνήθως επιλέγεται σκληρό υλικό που είναι πιο εύκολο σε εκτύπωση, επίσης η ίδια η εκτύπωση αφήνει μικροκενά που αφενός αφήνουν αέρα να περάσει μέσα και αφετέρου αποτελούν εστίες ανάπτυξης βακτηριδίων και δυστυχώς τα περισσότερα θερμοπλαστικά για εκτύπωση στο σπίτι δεν αντέχουν διαδικασίες αποστείρωσης.
Το Nylon PA12 είναι όπως βλέπετε το πιο ενδεδειγμένο και ευέλικτο υλικό από όσα αναφέρονται και είναι αυτό που χρησιμοποιήθηκε πρόσφατα στην Ιταλία για τις βαλβίδες από industrial και όχι οικιακούς εκτυπωτές, θυμίζουμε την περίπτωση στο σχετικό άρθρο καθώς προκάλεσε πολλές παρερμηνείες online καθώς ορισμένα εξαρτήματα είναι πολύ σημαντικό να εκτυπωθούν από τα σωστά processes και υλικά.
Δείτε τη μελέτη του Cambridge University για την ικανότητα φιλτραρίσματoς μερικών εύκολα προσβάσιμων υλικών για χρήση σε αυτοσχέδιες μάσκες, ώστε γνωρίζετε την αποτελεσματικότητά τους. Το συμπέρασμα είναι πως τα προτιμούμε μόνο σα λύση ανάγκης και για προσωπική και μόνο χρήση, όταν δεν υπάρχει πρόσβαση σε κανονική μάσκα του εμπορίου. Άλλο ένα σχετικό άρθρο.
3D printed ασπίδες προστασίας
Ένα από τα πιο δημοφιλή 3D μοντέλα για εκτύπωση σαν μέσο ατομικής προστασίας απέναντι στον COVID-19 αυτή τη στιγμή είναι το face shield από την Prusa. Και υπάρχουν πολλοί τεχνικοί λόγοι που το προκρίνουν σαν μοντέλο επιλογής καθώς επιλύει ένα υπαρκτό πρόβλημα της έλλειψης αντίστοιχων μέσων στην αγορά. Ο βασικός είναι ότι η ασπίδα αυτή είναι έτσι κι αλλιώς βραχείας χρήσης οπότε τα μειονεκτήματα της 3D εκτύπωσης που αναφέρθηκαν είναι ανεκτά, χρησιμοποιεί φιλμ που είναι μη διαπερατό εξ’ορισμού άρα παρέχει ασφάλεια, ενώ είναι γρήγορη και εύκολη στην εκτύπωση.
H ασπίδα αυτή απευθύνεται σε επαγγελματίες του κλάδου υγείας και είναι ένα απαραίτητο εξάρτημα που σε πολλές περιπτώσεις είναι σε έλλειψη. Το σχέδιο αυτό έχει περάσει πάρα πολλούς κύκλους βελτιώσεων και έχει εγκριθεί ήδη από το υπουργείο υγείας της Τσεχίας για χρήση στα εκεί νοσοκομεία οπότε έχει υποστεί επιστημονική μελέτη και θεωρείται αρκετά ώριμο σχέδιο.
Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες για το Prusa Face Shield. Ήδη την ώρα που διαβάζετε αυτές τις γραμμές έχουν εκτυπωθεί πολλές χιλιάδες τέτοιες ασπίδες τόσο στην Τσεχία που ξεκίνησε το σχέδιο, όσο και σε άλλες χώρες του κόσμου, ακόμα και στην Ελλάδα που μια πολύ μεγάλη ζήτηση από τοπικό νοσοκομείο ήταν η αφορμή για να αναζητήσουμε τρόπους να καλύψουμε οργανωμένα τις ανάγκες των δικών μας νοσηλευτών.
Άλλο υλικό για μελέτη:
Διαβάθμιση στις μάσκες προστασίας
Uses for Masks:
- Masks are loose fitting, covering the nose and mouth
- Designed for one way protection, to capture bodily fluid leaving the wearer
- Example – worn during surgery to prevent coughing, sneezing, etc on the vulnerable patient
- Contrary to belief, masks are NOT designed to protect the wearer
- The vast majority of masks do not have a safety rating assigned to them (e.g. NIOSH or EN)
Uses for Respirators:
- Respirators are tight fitting masks, designed to create a facial seal
- Non-valved respirators provide good two way protection, by filtering both inflow and outflow of air
- These are designed protect the wearer (when worn properly), up to the safety rating of the mask
- Available as disposable, half face or full face
DIY masks Materials
Homemade masks research
Υπενθυμίζουμε πως η καλύτερη προστασία ξεκινάει από την πιστή εφαρμογή των επίσημων οδηγιών τoυ Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας
AΛΛΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
– Βγαίνουν συνεχώς νέα σχέδια και για άλλες λύσεις, όπως αυτό το διαχωριστικό ροής για να χρησιμοποιηθεί ένας αναπνευστήρας σε παραπάνω ασθενείς: LINK
– Υπάρχουν επίσης πολλές προσπάθειες από ομάδες μηχανικών σε όλο τον κόσμο οπου δημιουργούν open source αναπνευστηρες χρησιμοποιώντας υλικά που είναι εύκολα προσβάσιμα υπό αυτές τις συνθήκες LINK1 / LINK2
– Μεγάλη προσπάθεια από την FORMLABS με πολλά projects που εξετάζονται ταυτόχρονα για SLA 3D εκτυπωμένα εξαρτήματα στον FORM2 και FORM3 3D Printer LINK
– Ελεύθερα σχέδια για venturi βαλβίδες οι οποίες ΔΕΝ προορίζονται για χτίσιμο από οικιακούς εκτυπωτές, μόνο από βιομηχανικούς και συγκεκριμένα υλικά
– Bγήκαν οι πρώτες πιστοποιημένες μάσκες/respirators με εναλλάξιμα φίλτρα για FFP3 προστασία με χρήση της MJF τεχνολογίας από την HP LINK
– Πολλές ακόμα εταιρείες διεθνώς τυπώνουν για νοσοκομεία LINK