Τα 3D printed κοσμήματα είναι η νέα μόδα
Τα 3D printing κοσμήματα έχουν ξεκινήσει ως μόδα από τη Νέα Υόρκη όταν το MOMA είχε τα πρώτα εντυπωσιακά δείγματα καλλιτεχνών. Σήμερα όμως η δυνατότητα που έχει ένας επαγγελματίας σχεδιαστής ή αρχιτέκτονας (γιατί αρκετοί αρχιτέκτονες έχουν περάσει από τις 3D μακέτες στο 3D κόσμημα), να εμπνευστεί και κατασκευάσει το δικό του, πραγματικά custom δαχτυλίδι, βραχιόλι ή κολιέ είναι πιο εύκολα υλοποιήσιμη και αποτελεί τη νέα τάση στο χώρο της μόδας.
Γιατί 3D printed κόσμημα
- Η 3D τεχνολοία δίνει μεγαλύτερη ελευθερία στον σχεδιαστή να αποδώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα χωρίς τους περιορισμούς των συμβατικών μεθόδων
- Μπορεί ο σχεδιαστής να δώσει βάση στην κάθε λεπτομέρεια, χάρη στην ακρίβεια των ψηφιακών μοντέλων.
- Υπάρχει μεγάλο εύρος υλικών και γεωμετρίας, που μπορεί κανείς να επιλέξει.
- Παρέχει ποικιλία στο χρώμα, το μέγεθος, τη δομή του κοσμήματος και το pattern (μοτίβο).
- Ένας 3D printer δίνει την ευκαιρία να πειραματιστείς και να κάνεις την έρευνά σου μέσα από διάφορα δείγματα και ψηφιακά μοντέλα.
- Επιταχύνει την παραγωγή για έναν επαγγελματία.
- Μπορεί να συνδυαστεί με παραδοσιακές τεχνικές σχεδιασμού κοσμήματος.
- Το αποτέλεσμα είναι σαν έργο τέχνης.
Με άλλα λόγια δηλαδή, ο δημιουργός του κοσμήματος έχει απεριόριστη ελευθερία και η αισθητική του αποτελέσματος εξαρτάται αποκλειστικά από εκείνον, αφού δεν έχει συναντήσει κανένα εμπόδιο νωρίτερα στο σχεδιασμό του.
Η διαδικασία 3D εκτύπωσης ενός κοσμήματος
Αν ο σχεδιαστής, επαγγελματίας ή ερασιτέχνης, έχει επιλέξει τον κατάλληλο τρισδιάστατο εκτυπωτή κατόπιν της συμβουλής του 3DHUB (https://www.3dhub.gr/contact/ ), είναι έτοιμος να ξεκινήσει τη διαδικασία. Αυτή ξεκινάει φυσικά με τον σχεδιασμό του έργου. Ακολουθεί η ψηφιακή απεικόνιση, η οποία είναι φωτορεαλιστική και με μία δοκιμαστική εκτύπωση. Στη συνέχεια επιλέγεται το υλικό και η επιφάνεια που θα «ντύσουν» το εκάστοτε κόσμημα. Τα πρώτα δείγματα τυπώνονται από κερί ή σε χυτεύσιμη ρητίνη που συμπεριφέρεται σαν κερί και μετά κατασκευάζεται το ειδικό καλούπι για τα επόμενα. Εφόσον ο σχεδιαστής διαλέξει το υλικό που θα χρησιμοποιήσει, π.χ. ασήμι, μέταλλο, πλαστικό, μπρούτζο, καουτσούκ, το μοντέλο χυτεύεται σε αυτό. Το τελευταίο στάδιο είναι εκείνο του φινιρίσματος. Οι περισσότεροι σχεδιαστές επιλέγουν πιο ευλύγιστα υλικά και δίνουν βάση στην επιφάνεια (π.χ. σατινέ, γυαλιστερή, οξειδωμένο φινίρισμα).
Εναλλακτικά για όσους δεν επιθυμούν να αποκτήσουν δικό τους εξοπλισμό, το 3DHUB.gr μπορεί να αναλάβει την παραγωγή ή και τη σχεδίαση του δικού σας project.